Hedensk Vinter- og Julemarked 2013

 

 

 

 

Arrangement nr. 10 :

Hedensk Vinter- og Julemarked 2013

Med støtte fra Forn Siðr stabler HeOF endnu et brag af et hedensk jule- og vintermarked på benene. Derfor: sæt kryds i kalenderen i weekenden 23. -24. november 2013.

Dato: Lørdag og søndag d. 23. og 24. november 2013.

Sted: Allesø forsamlingshus, Odensegyden 22, 5270 Odense N.

200 m fra stedet kører bybus nr. 91 i timedrift lørdag, og 2-timedrift søndag. Er du i bil, er der gode P-muligheder.

Gratis indgang og parkering
Undlad dog venligst at bruge de grønne arealer ved teltlejren som parkeringsplads.

 

Program lørdag:

 • 11.00 - Markedspladsen åbner
 • 12-14 - Bogsignering og højtlæsning fra Odins Labyrint v/forfatter Mads Peder Nordbo
 • 14-16 - Gny kommer; synger, spiller og underholder i området periodevis de næste par timer.
 • 16:30 - Foredraget ”Asatro anno 2013” v/forfatter og foredragsholder Morten Tirssøn Mathisen
 • 17:30 - Frændeblot v/ Uias og Nordsjællands blotlaug
 • 18.00 - Markedspladsen lukker.
 • 18.30 - pt. arbejdes der på noget fællesspisning og hygge for arrangører og bodholdere. Info tilgår.

Program søndag:

 • 10.00 - Markedspladsen åbner.
 • 13:30 - Foredraget ”Hedensk Jul – ophav til traditioner” v/forfatter og foredragsholder Morten Tirssøn Mathisen
 • 15.00 - Markedspladsen lukker.

Program begge dage:

Begge dage er der mulighed for at se eller afprøve:

 • historisk langbueskydning
 • bivoksværksted
 • ponyridning
 • arbejdende håndtatovør
 • kurvefletning, dogmestrik og andet håndværk

Samt at få stillet din sult og tørst rundt om på markedet. Al mad og drikke, der købes på markedet, må nydes i cafeen.

Programmet bliver opdateret løbende, efterhånden som detaljerne falder på plads.

 

Markedet tilbyder følgende boder og aktiviteter:

Indenfor i storsalen

1 - HeOF-boden
Hedensk Oplysningsforbunds informationsbod og tombola. Her er der mulighed for at vinde de fedeste gevinster og få en snak med en eller flere personer fra Hedensk Oplysningsforbund.
 

2 - Forn Siðr-boden
Danmarks største Asa- og Vanetrosamfund i Danmark stiller med en informationsbod. Her er der mulighed for at få en snak med et par medlemmer fra Forn Siðrs bestyrelse.
 

3 - Wotans værksted
Suzanne Wowerns bod har det meste. Gudefigurer, røgelse, tøj, brugskunst og meget mere. Kik forbi og find det du ikke viste du manglede.
 

4 - Randis malerier
Randi Jørant en kunstner fra Langeland der maler akryl på lærred med spændende hedenske motiver. Nogle af hendes flotte billeder vil ligeledes være udstillet i cafeen.
 

5 - Vølve
Vølvens hudpleje- og spaprodukter er lavet ud fra en holistisk vision om, at de ingredienser der bruges skal være så skånsomme som muligt både for krop og natur, uden at gå på kompromis med kvalitet og egenskaber. Og så må de gerne se godt ud!
 

6 - Sandgaardens Spelsau
Her finder du flot og unik strikdesign, smuk og spændende filt og meget mere i spelsau-uld. Spelsaufåret er den fårerace der lever et godt liv på Sandgaarden på Sjælland, er oprindelig et norsk får. Det minder ekstremt meget om det naturfår vi havde her i Danmark i slutningen af brochealderen og langt op igennem vikingetiden. Vikingerne brugte ulden til beklædning og til de flotte sejl på de karakteristiske vikingeskibe.
 

7 - Lone Bang
Bod med små skåle og andre spændende ting i løbbinding samt solhvervsdekorationer, kranse og kort.
 

8 - Lars Auerbach
Auerbach har en god bod med lidt af hver, bl.a. skind, flotte høst segl, godt most, fetaost og mjød.
 

9 - Light of the Silver Grove
Denne bod sælger håndgjorte smykker (ørenringe, vedhæng, armbånd, ringe), ugler, svampe, juleophæng i nordisk inspiration, amuletpunge, fjervifter, magiske olier, røgelse og bedekæder.
 

10 - Dotwork Tattoo
Dotwork Tattoo er stærkt inspireret af historiske motiver og designs fra hele verden. Tatovør Andreas "Ulfberht" har specialiseret sig i tatoveringer udført som dotwork, en teknik hvor motiverne bygges op af dots (prikker). Andreas har de sidste 20 år været en del af vikinge reenactor miljøet i DK. Derfra stammer lidenskaben for den håndstukne tatovering. Det vil sige, tatoveringer lavet uden brug af maskine, men lavet som det blev gjort i oldtiden og frem til opfindelsen af tattoomaskinen. Tatoveringerne udføres enten med maskine eller håndstukket, eller som en kombination af dette.
 

11 - Chhan
Charlotte Hansen laver kort og godt papirkunst! Kom og se de skønneste mytologisk inspirerede julekort, kravlenisser og juletræer i papir.
 

12 - Urteheksen
Urteheksen er også meget andet end urter, hun rekonstruerer bl.a. rytterudstyr og sælger både rekonstrueret og vikingeinspireret smukker, læder og meget andet.
 

13 - 1001 nat Boghandel
Daniel Pind har åbnet en ny spændende boghandel i Odense. Han kommer på markedet med et udvalg af spændende bøger inden for Hedenskab, spiritualitet, m.m. krystaller og sten, trommer, smykker, røgelse, læderindbundne notesbøger.
 

14 - Needfull things
Familien Troldravn har en blandet bod med noget af Lokes helt fantastiske mjød og kryddersalt og Freyas flotte bøger, malerier, røgelse, hedensk julepynt mm.
 

15 - Thor Art
Jan Thor Nielsen er en spændende og alsidig kunstner, der arbejder i stål og træ samt tegner og maler. Nogle af hans billeder vil også være udstillet i cafeen.
 

16 - Ann-Yzette
Uldting og fine håndlavet glasperle og figurer i forskellige former, farver og motiver.
 

17 - Valgrind mjød
Mjød! Godt dansk produceret mjød, som vil pynte på et hvert veldækket bord og til enhver kræsen gane eller som en meget flot værtsgave.
 

18 - Luna
Unikke og smukke rituelle genstande. De skal ses.
 

 

Teltlejr udenfor

19 - Huldremose
Her er det muligt at få noget godt og styrkende bålmad, bl.a. suppe og pølser samt lidt af hvert indenfor hjemmelavet håndværk.
 

20 - Elletraad
Marlene Stenholt laver og sælger flot pileflet og dejlig urtesalt.
 

21 - Historisk Værksted
Cpkjaer.dk som til dagligt er et Historisk værksted og butik i Otterup er inspirere af den nordiske kultur og tradition, fra jernalderen til ca. 1850, med forkærlighed for vikingetiden. Alt i træ, pil og læder er hjemmelavet og fremstillet af egne hænder og af nordiske materialer. Udover eget håndværk sælges der historisk inspireret keramik.
 

22 - Magic Heart
Søren Schjerbeck, Socialrådgiver og Socialpædagog, nok bedre kendt som Magic Heart fra Fyn lever på daglig basis som indianer. Han arbejder med Indiansk shamanistisk rådgivning, medicinhjulet, kraftdyr, planter, har et Refugium og meget mere.
 

23 - Lines Vævestue
Lines Vævestue vil udover håndvævede tekstiler også have plantefarvet garn i sin bod.
 

24 - Iwaz Langbuelaug
IWAZ er et langbuelaug med interesse i jernalderen, særligt brug og fremstilling af historiske buer. Der vil blive mulighed for Palnatoke skydning (det med æble på hovedet af en dreng) og få en snak om bue- og pilemageri.

Iwaz beskæftiger sig til dagligt også med andre jernalderhåndværk, heriblandt; Jernaldersmedning af knive og pilespidser, læderarbejde, jernaldermadlavning, træarbejde og dragtsyning.
 

 

I cafeen

25 - Foredrag v/ Morten Tirssøn
Forfatter bag den kommende store håndbog Nordens Religion - mytologi, tro og tradition. Morten Tirssøn Mathisen, er en meget yndet foredragsholder. Hans viden og indsigt i emnet er enorm, og som foredragsholder er han en inspirerende og levende fortæller, hvilket har sendt ham rundt som foredragsholder i det ganske land, lige fra Nationalmuseet i København til skoler, højskoler, aftenskoler m.m. 

Tirssøn er aktivt religiøs hedning, der siden 1999 har forsket intensivt i nordisk mytologi, førkristen tro, skandinaviske traditioner, germanske sprog, runer m.m. Desuden har han rejst hele Nordeurpa tyndt for at besøge helligsteder, fortidminder og museer. Samt deltaget i adskillige kurser, forelæsninger og ritualer, hvilket blandt andet har medført at han i dag forretter bryllupper, begravelser, knæsætninger og lignende, navnligt blót, som forrettes i blótgruppen Hefjendur.
 

26 - HeOF Cafe
HeOF’s Cafe serverer kaffe/te, sodavand, saft, hvid gløgg, brød og kage.
 

27 - Forfatteren Mads Peder Nordbo
Forfatteren Mads Peder Nordbo, kommer og signerer sin debutroman: Odins Labyrint – et glasbarns fortællinger.

Det er en spændingsroman, der udspiller sig i nutidens London, men trækker tråde helt tilbage til kristendommens og den nordiske mytologis oprindelse. Bogen handler om den unge Mathias, som finder beviser for, at Odin har levet i virkeligheden, og at myten om Jesus er baseret på netop denne figur. At hele kristendommens fundament således bygger på en stor løgn er gennem årene forsøgt skjult af katolske broderskaber, der har begået mord for at bevare hemmeligheden. Og nu hvor Mathias kender til hemmeligheden, er han måske selv i fare...

Der er mulighed for købe ”Odins Labyrint” på markedet, eller få signeret den, du allerede har derhjemme.

Mads Peder Nordbos nyeste bog Thuleselskabet udkommer til foråret.
 

28 - Bivoks værksted
Her er der mulighed for at rulle lys, lave ormenter mm i bivoks. Vi sidder klar til at vejlede og komme med ideer til dekration af lys.
 

29 - Dogmestrik v/ Sandgaardens Spelsau
Dogmestrik er at strikke ”direkte fra fåret”. Kom, se og hør hvordan.

 

Udstilling
Der vil være maleriudstilling af de forskellige kunstnere som er til stede på markedet.
 

 

Ude

Ponyridning - Der er mulighed for ponyridning og hestehygge for de mindre børn.
 

 

Overalt

Musik v/GNY
Gny spiller musik fra Nordens fjerne fortid og giver den vej nyt liv til den ældste nordiske musik, der er overleveret til vores tid: folkemusikken og ikke mindst de danske folkeviser.

Mon ikke det ender med kædedans gennem både sale og teltlejr.
 

 

Tilmelding og spørgsmål vedr. boder eller andet:

Kan ske pr. email til: arrangementer@heof.dk

Alt indendørs er booket. Der er ledige teltpladser.

Udendørs boder priser

Standardpris

Medlem af Forn Siðr

Teltplads

kr 200,-

kr 100,-
For at opnå rabat, skal du oplyse dit medlemsnr. ved tilmelding.

 

Støtte modtages:

HeOF modtager med stor glæde gaver/gevinster til årets juletombola.

Overskuddet fra julemarkedet går igen ubeskåret til fremtidige HeOF-arrangementer.

 

Hvorfor vinter- og julemarked:

Fordi vi opfatter det som en god hedensk tradition at mødes på tværs af landet med faste intervaller. For vores egen glæde og fornøjelse, men også for at vise omverden at vi findes, og de er velkommen – hvis de vil!

Traditioner er godt, men vinter- og julemarkederne behøves ikke være ens hvert år. Selvom vi stadigvæk vil have flest indendørsboder, håber vi i år, at få mere fokus på at få en udendørs teltlejr/udeliv i gang. Vores naboer højt mod nord i Jokkmokk kan holde udendørs vintermarked i februar, så kan vi vel også have et på Fyn i det relativt lune danske klima i november.

Der vil være mulighed for at få varmende bål suppe, pølser mm. HeOF leverer et par bål og halmballer til både stemning og varmen. Og så ER der jo mulighed for at gå indenfor og få varmen, her står HeOF-cafeen, klar med hvid gløgg, kaffe og andet mundgodt. Og selvfølgelig skal alle en tur  i salen for se lidt på boderne derinde. Og GNY leverer musik og tilhørende kædedans, det giver både varme og godt humør.

 

Historien om HeOF’s juleeventyr:

I 2011 endte HeOF, i samarbejde med Troldmosehus, med at afholde en hyggelig Julestue i Terndrup i det nordlige Jylland.

I 2012 blev det, via et samarbejde og med særlige støtte fra hr. og fru. Wowern, samt økonomisk støtte fra Forn Siðr, til et brag af et Jule- og Vintermarked i Boeslunde på Sydsjælland.

I år, i 2013, stabler HeOF, igen med støtte fra Forn Siðr, et råsejt Hedensk Vinter- og Julemarked på benene, det skal foregå i Odense, lige midt på Fyn. Håber mange igen i år får tid og lyst til at deltage, enten som bodholder eller som gæst.

Tak for den store opbakning, støtte, sponsorater og anden hjælp fra alle navngivende bod- og teltholdere, foredragsholdere og eventmagere som står på denne side, samt til Anhalt Design og nettidsskriftet Nordisk Zen.

 

Til godt År og Fred
Hedensk Oplysningsforbund

Følg begivenheden og få flere oplysninger via www.HeOF.dk – tilmeld dig evt. nyhedsbrevet, eller følg med via Facebook: Hedensk Oplysningsforbund (HeOF)

 

Vel mødt!

 

 

 


 

© 2013+ HeOF.dk. Alle rettigheder indehaves.

 

Hedensk Vinter- og Julemarked 2013