To foredrag - Danskernes Guder? - Julen er Hedensk!

Tirssn-to-foredrag
Kategori
Online foredrag og debat
Dato
2020-11-21 12:00
Venue
Sct Hans skole, Skibhusvej 188, 5000 Odense C
E-mail
arrangementer@heof.dk
HeOF har den glæde at få lov til at arrangerer to spændende foredrag.
Kom til Odense 21. november 2020 (hhv. kl. 12-13 og 13:30-14:30) på Sct. Skole, Skibhusvej 188, 5000 Odense
Pris: 100 kr. for et foredrag eller 150 kr. for begge.
Betaling: Mobilepay box 9533ES, der står “HeOF - foredrag”
HUSK at skrive navn og antal deltagere.
Max 35 deltagere, først til mølle (når du har betalt)
Program
Kl. 12-13 Danskernes Guder?
Guderne der blev dyrket i det førkristne Norden (som fx Thor, Freyja og Frej) kender vi fortrinsvis fra det islandske overleverede tekstmateriale, men hvilke guder ved vi egentligt med sikkerhed blev dyrket i Danmark på den tid?
Ud fra et samlet overblik over arkæologisk materiale, skriftlige kilder og stednavneforskning har Morten Tirssøn Mathisen undersøgt hvilke guder man dyrkede i Danmark og hvilke man tilsyneladende ikke dyrkede. Dette er udmundet i et 360 sider langt speciale skrevet for Islands Universitet, men nu bliver der mulighed for at få et indblik i resultaterne af disse undersøgelser i en mindre akademisk og mere appetitlig udgave, nemlig i form af et foredrag den 21. november i Odenses Skibhuskvarter. Kom og hør hvilke guder danskerne – eller rettere de danske stammer – dyrkede og hvordan dette kommer sig (overraskende tydeligt) til udtryk.
Kl. 13:30 - 14:30 Julen er Hedensk!
Julen er hedensk! I ethvert leksikon fremgår det at Julen oprindeligt en er hedensk solhvervsfest - og så ellers ikke så meget mere om det! Med andre ord bliver uomtvisteligt faktum til en overselig fodnote.
Men hvor ser vi så tegn på at Julen ikke handler om Jesu fødsel, men i stedet om Solens og lysets genkomst, samt om et frugtbart og fredfyldt år? Ret beset ligger det hele i ordet “Jul”, men der er meget mere end det.
Morten Tirssøn Mathisen har gennem de sidste mange år samlet og undersøgt materiale der understreger Julens hedenske ophav, hvilket blandt andet kommer sig til udtryk gennem gamle skriftlige kilder, juleskikke, folketro og en del sprogligt materiale. Kom og hør om juleskikkenes oprindelse og om hvorfor Julen stadig giver mening og ikke behøver at blive “meningsløs” det store fokus på tiltagende dyre julegaver og fordrukken virkelighedsflugt til den årlige julefrokost, trods også den del af Julen synes at have sit ophav i den førkristne tradition.
Præsentation:
Morten Tirssøn Mathisen er uddannet indenfor Førkristen Religion og Nordisk Mytologi. Han har en bachelor i Forhistorisk Arkæologi fra Århus Universitet og har netop afsluttet en kandidat i Old Nordic Religion på Islands Universitet. Siden 1999 har Morten Tirssøn Mathisen skrevet på et privat projekt om emnerne nordisk mytologi, førkristen religion og asatro (Nordens Religion - mytologi, tro og tradition). Han holder foredrag om samme emner ved alt lige fra børnehaver, skoleklasser, gymnasier og andre undervisningsinstitutioner til hedenske foreninger, loger og museer.
Tirssøn, som han kaldes blandt trosfæller, har været erklæret asatro siden slutningen af 90’erne og har været medlem af Forn Siðr siden 2001. Han har også været med til at grundlægge flere åndsfællesskaber, herunder Hefjendur i 2007 og Byrjendur i 2017. Her har han fungeret som gode (goði: “hedensk præst”) og har siden 2005 forrettet private bryllupper og andre overgangsritualer som knæsætninger, ynglingeritualer og gravfærde.
Der vil være mulighed for at købe kaffe, te og sodavand.
 
 

Alle datoer

  • 2020-11-21 12:00

Oprettet af iCagenda