Hekse, trolddom og folketro i Danmark

Hekse-trolddom-folketro
Kategori
Online foredrag og debat
Dato
2020-05-09 14:30 - 17:00
Venue
Online
E-mail
arrangementer@heof.dk

100 år på en time.

ÆNDRING

Mødet 9/5 kan ikke afholdes FYSISK pga. Corona. Mødet forsøges i stedet for afholdt, i en kortere og beskåret udgave, som online konference/webinar.

Vi anvender programmet Zoom, som man skal downloade til sin enhed, også til en Windows-PC, for at deltage.

For at deltage i mødet, skal man kende mødets 10-cifrede kode, og den 6-cifrede adgangskode. Før mødet går i gang, udsender vi en invitation med de 2 koder. Hvor, hvornår og hvordan bliver afklaret snarest.

Det er gratis at bruge Zoom for at deltage i et møde, men der kan forventes et mindre deltagergebyr til HeOF.

For at få den bedste oplevelse under mødet, så bedes alle anvende et headset eller ørepropper, og holde mikrofonen slukket medmindre man skal sige noget. Her er et par tips til god mødeskik:
• Sæt dit deltagernavn korrekt inden deltagelse, så det der vises ikke er et enhedsnavn a la ABC123XYZ. Vi lukker principielt ingen ind uden et genkendeligt deltagernavn.
• Hold som sagt mikrofonen slukket når du ikke skal bruge den.
• Hvis du vil stille et spørgsmål, kan du enten ”hæve hånden”, eller skrive i den indbyggede chat-funktion. Vi lægger hænderne ned i den takt som de tildeles taletid.
• Det er første gang vi prøver dette, så bær over med os, hvis det går lidt langsomt.

Deltagergebyret indbetales inden arrangementet. Se Facebook-begivenheden for nærmere detaljer.

Vel mødt.


Det er med glæde at HeOF hermed kan offentliggøre at Anette Guldager Boye er med på at prøve at holde oplæg via Zoom.

Anette der er cand. mag. i historie og ansat på Odenses Bys museer, vil fortælle om sit spændende speciale i trolddomsprocesserne og interesse i den gamle folketro.

Program

Velkomst og præsentation af oplægsholder.

Foredraget
De Fynske trolddomssager v. Anette Guldager Boye

Hør om lovende omkring trolddom og hvordan det påvirkede sagerne om trolddom i Danmark 1550-1650, der er den mest aktive periode for hekseprocesserne i Danmark
(Trolddom, troldkarl, troldkvinde er det ord der bliver brugt om hekseprocesser i samtiden.)

De Fynske Trolddomssager var ikke mange. Nogle forløb som typisk trolddomssag, mens andre var specielle som sagen om Maren Splid i Ribe. Der var sagen mod Maren Niels Findsen i Agernæs birk, hvis mand stod anklaget for trolddom i Odense senere. Gale Rasmus i Aasum birk der var Gudsbespotter og troldkarl. Bartskære Mester Hans Schult og ikke mindst sagen fra Assens hvor Vognmand Oluf Pedersen fandt ud af at det havde en pris at forsvare en trolddomsdømt.

Anettes bog ”Født ved trolddom: Det ultimative offer” er iøvrigt netop udkommet på dansk

Anette skriver selv:
Jeg har skrevet speciale om Trolddomsprocesserne på Fyn 1550-1650. Det har altid været min store passion at studere den gamle folketro. Jeg udkom med bogen ”Born from magic: The ultimate sacrifice.” som er skrevet i fantasy genren netop med elementer af den Skandinaviske folketro og indeholder alt fra hekse til hamskiftere. Den udkommer på dansk den 14. april 2020 under titlen “Født ved trolddom: Det ultimative offer”

Her kan I se en anmeldelse
http://www.giz-blog.dk/2019/10/den-magiske-verden-lever-iblandt-os.html

Foredraget “Gifvet sig til fanden” v. Kira Renee Ambech venter vi med til en anden gang, forhåbentlig kan vi snart fysisk mødes igen

Billede er en samtidig hollandsk tegning fra 1500-tallet.
(Vi har ikke rigtig nogle fra Danmark)

 
 

Alle datoer

  • 2020-05-09 14:30 - 17:00

Oprettet af iCagenda