9. arrangement var en udflugt til Hørvævsmuseet på Krengerup Fyn. Vi hørte historien om spindehørren under rundvisningen.


 

 

Arrangement nr. 9 :

Udflugt til Hørvævsmuseet på Krengerup Fyn

Den 2. juni var et par håndfulde glade hedninge taget med HeOF på udflugt til Hørvævsmuseet på Krengerup gods på Fyn. Det viste sig at være et besøg værd. Selv lagkagen var god.

Det blev en hyggelig og lærerig eftermiddag, hvor vi hørte historien om spindehørren og den manuelle behandling af hørren som den fandt sted i gamle dage og om de forskellige væve, der har været op gennem tiden, frem til de tidlige maskinvæve. Fortalt og demonstreret af en meget adræt ældre væver, Bent Bille, som sprang op og ned af de store maskinvæve, fortale og fremviste en kopi af en af de tidligste nordiske væve, og i øvrigt viste teknikker, hulkortsystemer og fortale fakta, teknikker og anekdoter, og han forstod at formidle!

 

Tidspunkt og sted

Pris pr. person

  • Inkl. entre, rundvisning, udstillinger, cafebesøg
  • Voksen kr. 100,- (14-99 år, inkl. kaffe og lagkage)
  • Barn kr. 50,- (0-13 år, inkl. saft og lagkage)

 

Program

kl. 13:00 Rundvisning

Bagefter kan vi nyde en kop og den lokale bagers lagkage i cafeen ... og brænde nogle penge af i butikken.

Butiksbesøget er på egen regning og risiko

 

Tilmelding

Bindende tilmelding og betaling senest: 5. maj 2013.

Deltagerbeløbet overføres til HeOF på konto nr. 1551 / 1073 3413 (Danske Bank).

Oplys navn og antal deltagere sammen med indbetalingen. Send også gerne en email til HeOF med deltagernavnene (se adresse på forsiden).

 


 

Hørvævsmuseet byder, udover rundvisning på det museet hvor nogle af vævene bliver demonstreret, cafe og butik også på udstillinger:

Lidt om udstillingerne:

Den faste udstilling: omfatter gamle redskaber til manuel hørbearbejdning, som den fandt sted på landet i gamle dage + plancheudstilling, hvor man følger hørren fra mark til tråd.

  • Temaudstilling: "Tre generationers tøj"
  • Cafe udstillingen: "Små broderier på hør"

Lidt om hør:

Hør er en af de ældste planter der har været brugt til tekstilfremstilling.

For 7000 år siden dyrkede man hør i Mesopotamien - og senere hos jernalderfolkene i Tyskland og Norden.

Nu om dage er hørdyrkningen spredt over store dele af Jorden; men det er stadig næsten kun i Europa, at hørren bruges til tekstilfremstilling.

Lidt om butikken:

I butikken sælges de unikke hørvarer, der væves på de gamle jaquard maskiner i vævehallen. Viskestykker i satinstriber, dækkeservietter og løbere i Tommerup Væveris mønstre.

Gaveartikler fremstillet af kreative damer i pudsestuen af hørgarn eller syet hovedsageligt af stof, vævet på Museets væve (tørklæder, bluser, tevarmere, tasker og spegepølseposer) udgør et varieret tilbud til de besøgende, der søger noget særligt.

Olmerdug vævet på den ældste af Museets væve er anvendt til små puder med almuestribet betræk. Olmerdugen kan også købes som metervare.

Butikkens tilbud er udvidet med et udvalg af viskestykker, dækkeservietter og ”duge for to” fra det svenske firma "Ekelund", som bruger farver med en speciel væveteknik, pixel-vævning, som giver dekorationerne et særligt liv. Både bomuld, hør og bambus anvendes i en produktion, der med flere århundreders erfaringer fastholder en høj håndværksmæssig standard.

Ligeledes sælges der udsøgte boligtekstiler i ren hør og bomuld, importeret fra Litauen og Estland. Duge, viskestykker, håndklæder, forklæder og forskellige typer servietter. Desuden tilbyder Museet at sy duge af stof, importeret fra Litauen, efter mål.

Helt specielle tilbud finder man i ”Oldemors Linnedskab”, hvor der sælges gamle lagner med flotte monogrammer, viskestykker i hør, der er mere end 50 år gamle og enkelte duge.

 

Vel mødt!