© Hedensk Oplysningsforbund
 

 

Arrangement nr. 6 :

Hedensk Julemarked 2012

Med støtte fra Forn Siðr stables der et brag af et hedensk jule- og vintermarked på benene. Derfor: sæt kryds i kalenderen i weekenden 24. -25. november 2012.

Dato: Lørdag og søndag d. 24. og 25. november 2012 kl. 10 - 18.

Sted: Boeslunde Byvej 118, 4242 Boeslunde.

 

Baggrund:

Fra november måned og mange måneder frem hviler mørket over det ganske land. Markerne er høstet, græsset er slået for sidste gang og der er nu tid til mere socialt samvær. Fra hedensk tid har det derfor været en tradition at mødes ved vintertide, måske møde ens udkårne, demonstrere forskelligt håndværk, købe og sælge hinandens produkter eller bare få sidste nye sladder. Det var tiden før Facebook.

Alt dette vil vi gerne fortsætte, og give en mulighed for at mødes, og se/give et bud på hvordan jul/vintersolhverv i førkristen tid kan flettes sammen med hedensk juletid anno 2012. Både for vores egen glæde og fornøjelse, men også for at vise omverden at vi findes, og de er velkommen – hvis de vil!

Placeringen:

Boeslunde er en lille by på Sydvestsjælland. Placeret syv kilometer nord for Skælskør, ni kilometer øst for Korsør og 14 kilometer syd for Slagelse. Boeslunde ligger i et gammelt kulturlandskab. Talrige langdysser, jættestuer, hellekister og gravhøje, hvoraf flere indeholdt rige bronzealderfund, vidner - sammen med mosefund nær Boeslunde og fund af guldkar på Borgbjerg i Boeslunde by - om en tidlig og ret tæt bosætning i området. Om Borgbjerg eller Boeslunde banke, som højen i byen også benævnes, menes at have været kunstigt omformet til en oldtidshelligdom, en solhøj, formet enten i terrasser eller med en sneglevej fra fod til top. I de første årtier af sidste århundrede blev banken brugt til grusgravning, men trods de nævnte fund af guldkar undersøgtes den aldrig nærmere. I dag slører en friluftscene dog kun det forhold, at der med grusgravningen i Borgbjerg for stedse var ødelagt en oldtidshelligdom af rang som Jellinge-højene eller fornemmere.

Overnatning:

Campinggården i Boeslunde også kaldet ”Den gamle fattiggård”, tilbyder i anledningen af markedet overnatning i dobbeltværelse fra kr. 300,- Oplys ved booking, at I overnatter ifm. julemarkedet (www.campinggaarden.dk)

Markedet:

De mange boder i den lune lade eller i gården har alt hvad hjertet begærer af husflid i ordets helt oprigtige positive betydning. Det bliver meget svært ikke at lade sig fristet af de utroligt mange smukke ting.

Både lørdag og søndag vil det være muligt at møde fotograf og forfatter Justine AzizA, som har forsalg på sin nye bog på markedet. AzizA og hendes kamera har fulgt miljøet omkring de moderne asatro, deltaget i blót og ritualer, samt interviewet mange forskellige asatro personer gennem et år, og har nu samlet alle indtrykkene i bogen ”Hil Thor Hil Odin – Version 2.0”. Bogen giver en unik mulighed, for at få et kig ind i asatroens fantastiske verden.

Lørdag spiller musikerne fra gruppen ”Gny” musik fra Nordens fjerne fortid. De kommer 2-3 personer for at spille, underholde, måske byder de op til en kædedans eller to (www.gny.dk).

Søndag vil der være mulighed for at høre foredrag ved Morten Tirssøn. Temaet er Hedensk jul, og hvad der ligger bag de traditioner vi alle kender i dag. Om Tirssøn kan nævnes at han er forfatteren bag den kommende store håndbog "Nordens Religion - mytologi, tro og tradition" Tirssøn er en meget yndet foredragsholder. Hans viden og indsigt i emnet er enorm, og som foredragsholder er han inspirerende og en levende fortæller, hvilket har sendt ham rundt som foredragsholder i det ganske land, lige fra Nationalmuseet i København til skoler, aftenskoler m.m.

I gården mellem vikingetelte og bål vil der begge dage være mulighed for at smage de skønne Norske Sveler og lave snobrød over bål. Faktisk er mulighederne for styrkende mad og drikke mange. Udover selvfølgelig caféen, med gløgg, kaffe og kage, har vi også mesterkokken Roar, som vil lokke jer med lækre vinterretter, fra det oldnordiske køkken. Måske medbringer han også uddrag fra hans kommende kogebog – hvem ved!

Roar har netop denne sommer sejlet med vikingeskibet Havhingsten i de danske farvande, og i den forbindelse lavet Ny Nordisk Vikingemad sammen med de legendariske engelske kokke fra River Cottage (www.rivercottage.net, kendt fra bl.a. DR). Der kommer en udsendelse fra River Cottage i efteråret om denne begivenhed.

Prøv også nogle af de andre forskellige aktiviteter, som finder sted i laden - for både børn og voksen, filt, rul bivokslys mm. Eller benyt dig af boderne hvor du kan købe smykker, pileflet, runesæt, røgelse, mjød, skind og læder varer, lys, plantefarvet uld m.m. Du kan også købe madvarer og krydderier med hjem, som f.eks. urtesalt, mjød, honning og andre søde sager og delikatesser.

Program lørdag:

  • 10.00 Markedet åbner.
  • 15.00 Middelaldergruppen GNY synger, spiller og underholder i området periodevis de næste par timer.
  • 18.00 Markedspladsen lukker.
  • 18.30 Fællesspisning og hygge for arrangører og bodholdere
    (Roar står for maden, så af hensyn til indkøb er tilmelding og betaling på forhånd påkrævet).

Program søndag:

  • 10.00 Markedet åbner.
  • 12.00 Foredrag v. Morten Tirssøn om Hedensk Jul – ophav til traditioner.
  • 18.00 Markedspladsen lukker.

Markedet tilbyder følgende boder og aktiviteter:

1. HeOF bod
Cafe med bl.a. kaffe og kage, postkort og tombola.
Arbejdende værksted: Rul dit eget bivokslys.
 

2. Tarot valkyrien
Hedensk ”must have”.

Lys, brugskunst, tøj, røgelse mm.
 

3. Køkken Andrimner
v/ kokken Roar

Nordisk køkken, sandwich og salater.
 

4. Forn Siðr
Asa- og Vanetrosamfundet i Danmark

Informations- og oplysningbod.
 

5. Huldremose
Norske sveller, alkoholfri gløgg.
Arbejdende værksted: runer og lys samt demonstration af plantefarvning over bål.
 

6. Urteheksen
Lys, plantefarvet garn, nålebundne huer. Sko og tasker i filt og læder. Samt næsten alt hvad en heks lige står og mangler - hvilket er meget !
 

7. Lars Auerbach
Mjød og skind.
 

8. Light of the Silver Grove
Håndlavede hedenske smykker.
 

9. Valgrind mjød
Mjød og drikkehorn.
 

10. Astrid Munch
Rune- og glaskunst.
 

11. Vølven
Øko. og veganske spa-produkter.
 

12. Mjødvitnir
Mjød, vikinge- og hedensk inspirerede smykker og håndværk.
 

13. Solvej
Lokal bolchemager og medejer af lokalerne.
 

14. Syssels design
Hedensk håndværk og husflid. Alt fra julehjerter over varmepuder til lysestager af cykelslanger.
 

15. Fra hånden
Vikingeting og vikingeinspireret julepynt og brugsting – til både den moderne og vikingen.
Arbejdende værksted: runearmbånd med navn samt demonstration og mulighed for at prøve nålebinding.
 

16. Bror-huldren
Pileflet.
 

17. Falkejagt
Formidling af falkejagt og rovfugle. Se og hør om rovfugle og ugler, måske får du mulighed for at holde en. Der vil være to ugler og et par andre rovfugle.
 

18. Morten Tirssøn
Foredrag: ”Hedensk jul – ophav til traditioner”.
 

19. Calendula's Hekserier
Hedenske malerier, huer, hjerter, papirklip, heksekoste.
 

20. Skind-kvinderne
Skind og pels.
 

21. Skogheksa
Tarotoplæg.
 

22. Vivi
Skind og uldprodukter fra egne får.
 

23. Justine AzizA
Forsalg af bogen ”Hil Thor Hil Odin – Version 2.0”.
Bogen er et kig ind i nutidens asatros fantastiske verden. Der er mulighed for af få bogen signeret på markedet.
 

 

Vel mødt!